Személyi kölcsönnel kapcsolatos friss információk!

Személyi kölcsönnel kapcsolatos friss információk!

2020-03-21 09:17:38
Forrás: Bankmonitor

Jelenleg mindössze 3 bank kínál személyi kölcsönt Magyarországon, ami azért van, mert a többiek még gőzerővel dolgoznak a kormány által megszabott, maximum 5,9% THM-ű termékeiken. A most elérhető hitelek mindegyikénél 5,9% alatt van a hiteldíj-mutató, ám az igénylési feltételek nagyon különbözőek. Mi most azt néztük meg, hogy mekkora minimális jövedelem szükséges a felvételükhöz.


Regisztráljon a www.flat4you.hu/hitelügyintézés menüpont alatt , és felvesszük önnel a kapcsolatot 24 órán belül!Azt, hogy mekkora összegű személyi kölcsönt vehetsz fel, az úgynevezett JTM-korlát (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabja meg. Eszerint a személyi kölcsönöknél a havi törlesztő összege nem haladhatja meg az igazolt jövedelem 50%-át (500 ezer Ft nettó alatt), míg félmilliós nettó esetén már 60% ugyanez. Ez azt jelenti, hogy mondjuk egy 300 ezer Ft-os nettó jövedelem elméletileg akár 150 ezer Ft havi törlesztőt is elbírhat. Ez persze csak a jogszabályi plafon, a bankok ennél egyébként is óvatosabban hiteleztek, nem beszélve a jelenlegi bizonytalan helyzetről, amikor ez csak fokozódik.

JTMh

A JTM-be ráadásul nem csak az új hitel havi törlesztője, hanem minden meglévő egyéb kölcsöné is beletartozik – lakáshitel, régi személyi kölcsön, áruhitel, Babaváró hitel, folyószámla hitelkeret -, így könnyen előfordulhat, hogy valaki nem kaphatja meg a szükséges hitelösszeget. (A hitelkeretnél ráadásul a fel nem használt rész 5%-át is havi törlesztőként veszik figyelembe.)

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a bankok kizárólag az igazolt jövedelmeket veszik figyelembe, ráadásul ezek közül sem feltétlenül mindegyiket.  A munkavállalói jövedelem, az öregségi nyugdíj például mindenütt elfogadott, de a készpénzes és a külföldi jövedelem, a napidíj elfogadása már egy kicsit kacifántosabb lehet.

És akkor nem beszéltünk még a minimálisan elvárt jövedelem nagyságáról. Ugyanis a bankok kezét nem csak a JTM-korlát köti meg, hanem önmaguk is meghatároznak egy alsó határt, ami alatt nem hiteleznek. Az is előfordulhat, hogy az alsó határt kombinálják a felvehető hitelösszeg nagyságával, vagyis aki nagyobb hitelt venne fel, azzal szemben magasabbak az elvárásaik.

A jelenleg személyi kölcsönt kínáló 3 magyarországi banknál azt láthatjuk, hogy az OTP Banknál 150 ezer Ft az elvárt minimális jövedelem, a K&H Bank „személyi kölcsönénél” 100 ezer Ft, a „kiemelt személyi kölcsönénél” pedig 300 ezer Ft nettót kell tudni legalább igazolni. A Takarék Fix Személyi kölcsönnél minimálisan 107 065 Ft, vagyis az aktuális minimálbér az elvárt jövedelem.

A K&H Banknál azért van két különböző minimális jövedelemelvárás, mert két különböző terméket kínálnak: a „személyi kölcsönt” és a „kiemelt személyi kölcsönt”. A „személyi kölcsön” feltétele a legalább 100 ezer Ft igazolt havi nettó jövedelem, míg a „kiemelt személyi kölcsön” esetében 300 ezer Ft a minimális elvárás. A „személyi kölcsönnél” 5 millió forintig hiteleznek szabad felhasználás mellett, míg ingatlanvásárlásnál és felújításnál 10 millió Ft a felső határ. A „kiemelt személyi kölcsönnél” ezzel szemben szabad felhasználás esetén 7 millió Ft, gépjármű vásárlásnál 8 millió Ft, míg ingatlan vételnél és felújításnál 10 millió Ft a plafon. Az OTP személyi kölcsön esetében 5 millió forint, míg a Takarékbanknál 8 millió forint a felvehető hitel maximuma.

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben minden hitelfelvétel különös megfontolást igényel, hiszen a havi törlesztőket a futamidő végéig tudnod kell fizetni!