Novembertől új szabályok vonatkoznak az energetikai tanusítványokra

Novembertől új szabályok vonatkoznak az energetikai tanusítványokra

2023-05-31 21:14:58

Novembertől új szabályok vonatkoznak a lakások energiatanúsítványára!


Novembertől figyelniük kell a lakásvásárlóknak, nehogy ráfázzanak
0 perc olvasási idő2023.05.31.
Novembertől új szabályok vonatkoznak a lakások energiatanúsítványára. Az ingatlanok energiafogyasztásáról is szóló dokumentum a vevők számára különösen fontos lehet a későbbi esetleges viták elkerülése miatt – közölte az ingatlan.com, amely bemutatja, hogy május végén mekkora volt a különbség a felújítandó vagy közepes állapotúként eladásra kínált lakások és a felújított, újszerű állapotú ingatlanok átlagos négyzetméterára között.


Figyelniük kell a vevőknek, nehogy ráfázzanak
Az energiatanúsítványokra vonatkozó új rendelet szerint novembertől az eddigihez képest más lesz a bizonyítványok struktúrája és bővül tartalma.

“Lakáseladásnál továbbra is kötelező lesz megcsináltatni az energiatanúsítványt, de nem lesz kötelező beírni annak tartalmát és számát a szerződésbe. Mégis érdemes ezt kérniük a vevőknek és megőrizni a dokumentumot.”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “Korábban sokszor előfordult, hogy az energiatanúsítvány készítője személyesen fel sem mérte a lakást, hanem a távolból néhány paraméter alapján állította ki a bizonyítványt, ami nem szabályszerű. Az elmúlt hónapokban viszont a vásárlók számára felértékelődtek az ingatlan energiafogyasztására vonatkozó információk. Ha az energiatanúsítvány alapján előzetesen várt rezsiköltségekhez képest a havi kiadások jóval nagyobbak lesznek, akkor az nagyon komoly felelősségi kérdéseket vethet fel. Ebben az esetben is jó, ha a szerződésben is szerepelnek az energiatanúsítványra vonatkozó adatok.”

A szakértő szerint, ha az adásvételnél nem fordítanak kellő figyelmet az energiatanúsítványra vagy később nem találják a dokumentumot, a vevők szó szerint ráfázhatnak.

Mennyibe kerülnek a felújítandó és felújított lakások?
A lakás rezsije már korábban is lényeges szempont volt a vásárlásnál, de az energiaárak emelkedése miatt még fontosabbá vált. Az ingatlan.com adatai szerint ezt jelzi az is, hogy jelentős eltérés mutatkozik a közepes állapotú vagy felújítandóként eladásra kínált lakások és a jó állapotú, felújított vagy újszerű ingatlanok ára között.

Budapesten a közepes állapotú vagy felújítandó lakásoknál az átlagos négyzetméterár május végén 814 ezer forintot tett ki, a felújítottaknál ugyanez 19 százalékkal több, 872 ezer forint.

A vármegyeszékhelyeken a felújítandó vagy közepes állapotban lévő lakások esetében 461 ezer forint az átlagos négyzetméterár, miközben a felújított állapotúaknál meghaladja a 600 ezer forintot, azaz utóbbiak 30 százalékkal magasabb áron szerepelnek a kínálatban.