Babaváróhitel és Csok változások várható hatása az ingatlanpiacra

Babaváróhitel és Csok változások várható hatása az ingatlanpiacra

2023-06-23 15:36:57

Hogyan fog hatni várhatóan az ingatlanpiacra a Babaváróhitelt és a Csokot érintő változás?


Jelentős piaci változásokat hozhat a CSOK és a Babaváró átalakítása

Átalakul az eddigi lakástámogatási rendszer jövőre a legfrissebb kormányzati nyilatkozatok szerint. Magasabbak lesznek a támogatások, a Babaváró maximális összege 11 millió forintra emelkedik, ugyanakkor a nagyvárosi CSOK-igénylők jövőre új támogatási formában reménykedhetnek. Mindez több oldalról is hatással lesz a lakáspiacra, rövid és hosszú távon egyaránt – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

A jövő kulcsa lehet a támogatott hitel és a rezsi

“Alapvető változást hoz a lakáspiacra a CSOK búcsúja a nagyobb településeken, ám a kormányzati ígéret szerint később lesz helyette másik program, ám ennek részleteiről nem lehet pontosabbat tudni. Mindenesetre a CSOK megszüntetése apropóján érdemes a lakáspiaci alaptrendeket is megvizsgálni. Az elmúlt években az állam igyekezett a lakásdráguláshoz felzárkóztatni a támogatásokat. Jó példa erre az államilag támogatott CSOK-hitelek kibővítése a használt lakásvásárlókra, vagy a 2021-ben életbe lépett CSOK-hoz kötött illetékmentesség. Mivel a vissza nem térítendő támogatások jelentős növelése nagyobb állami kiadással járna, ezért a magasabb kamatkörnyezet miatt jövőre még nagyobb szerepet kaphatnak a támogatott hitelek.” – értékelte a helyzetet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a csütörtökön bejelentett változtatásokat.

Hozzátette:

“A jövőben a lakástámogatási rendszerben ismét szerepet kaphatnak a lakáskorszerűsítések. Nem csak a családok otthonfelújítási támogatásának népszerűsége és sikere miatt, hanem azért is, mert a lakóingatlanok energetikai fejlesztése a rezsicsökkentéssel kapcsolatos állami kiadásokat is mérsékelhetik.” 

A lakáspiacon most elsősorban a magas lakáshitelkamatok fékezik a forgalmat. Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu szakértői felhívták a figyelmet azonban arra, hogy a CSOK esetében felemás az idei kép. A magas lakáshitel kamatok miatt felértékelődtek a támogatott, kedvezményes kamatozású konstrukciók. Ezt jelzi, hogy az idén az új lakáshitel-szerződések esetében fölénybe kerültek a támogatott hitelek. Ugyanakkor a mindennapi kiadások emelkedése, a bizonytalan környezet miatt összességében a támogatások iránti kereslet csökkent, ezért is lehet szükség a támogatások átalakítására.

Szakértői becslések szerint idén az új lakások vásárlására, építésére beadott CSOK-igénylések száma drasztikusan, 75 százalékkal is csökkenhetett. A használt lakások vásárlására benyújtott igényléseké pedig 50 százalékkal eshetett vissza. Összességében sokkal kevesebben kértek CSOK-os konstrukciókat, ám a szűkülő lakáshitelpiacon a támogatott konstrukciók mégis nagyobb szeletet kaptak.

Ezeknek az igénylőknek érdemes sietni

A várakozások szerint 2024-től már a nagyvárosokban is elérhető lesz a lakástámogatások új formája, ami összességében nagyobb anyagi mozgásteret jelenthet a jövőbeni jogosultak számára. A Babaváró támogatás átalakítása miatt viszont elképzelhető, hogy 2023 második felében a jogosultak még igyekeznek kihasználni ezt a lehetőséget. Balogh László azt mondta: “Lehetnek olyan családok, akiknek érdemesebb lehet még idén kihasználni a Babaváró hitel jelenlegi konstrukcióját. Elsősorban azon családoknál jelenthet ez opciót, akik nagyvárosi lakásba költöznének és a házaspár női tagja 30-39 éves, de csak pár év múlva terveznek gyermeket. Ők ugyanis idén még felvehetik a Babaváró hitelt, amire jövőre már nem lesz lehetőségük csak akkor, ha 2024 végéig igazolással rendelkeznek a családanya várandósságáról. A 10 millió forintos potenciálisan kamatmentes kölcsön kiesését viszont nem biztos, hogy kompenzálja számukra a jövőre életbe lépő új lakástámogatások.” 

Fordított a helyzet a falusi CSOK esetében, mivel ez a támogatási forma megmarad, ráadásul januártól komolyabb összegekkel. Így az idei falusi CSOK-os igénylések száma mérséklődhet, mert a jogosultak a nagyobb dotáció érdekében megvárhatják az évfordulót.

Átmenetileg nagyobb lehet a lakásárcsökkenés a városokban

Az ingatlan.com szakértője szerint átmenetileg jobban csökkenhetnek a nagyvárosi lakásárak, attól függően, hogy mikor fogadják el és jelentik be a 2024-tól érvényes támogatásokat. “Az eladók egy része ugyanis még az idén érvényes lakástámogatásokra tekinthet biztos pontként, vagy még 2023-ban szeretnék igényelni a Babaváró támogatást, és úgy költöznének tovább. Az idei gyengébb forgalmú lakáspiacon viszont csak akkor tudják hamarabb eladni ingatlanukat, ha csökkentik az árát.” – fogalmazott Balogh László.

Hozzátette:

“Ez megfizethetőbb tartományba tereli a lakásárakat, ami a jövőre életbe lépő új lakástámogatási formákkal együtt 2024-ben az ideinél sokkal élénkebb lakáspiacot eredményezhet.”