Blog

Egy állampapír megszűnik, de új is érkezik 2024-ben

2023-12-14
2024-ben megváltoznak a BMÁP és a MÁP Plusz feltételei, egy állampapír megszűnik, egy újat viszont bevezetnek. Bizonyos változások már januárban életbe lépnek.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter és Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy december 1-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy az állampapírpiac átalakítását tervezik 2024-ben. Kurali a Portfoliónak adott interjújában magyarázta el a döntések hátterét.

A legfontosabb változások az állampapírok piacán 2024-ben

A tervek szerint januárban a jelenleginél hosszabb, 5 éves futamidejű, az utolsó két évben nagyobb kamatprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) vezetnek be. Az aktuális BMÁP sorozat (2027/N) futamideje csak három év, a kamatprémiuma 1,5 százalék, jelenlegi éves kamata 9,31 százalék.

Szintén januárban érkezik egy fix kamatozású, 3 éves állampapír, amit várhatóan FixMÁP-nak fognak nevezni. Több részlet erről az állampapírról egyelőre nem ismert.

Júniusban, ha az állampapírok hozamgörbéje megfelelő lesz, átalakítják a Magyar Állampapír Pluszt, vagyis a MÁP Pluszt. Továbbra is lépcsős, fix kamatozású lesz, és a futamidő is marad 5 év, de várhatóan már nem lesz féléves, csak éves kamat. Jelenleg 3,5 és 6 százalék közötti a kamata, ami 4,95 százalékos átlaghozamot jelent a teljes futamidőre nézve. Ez minden bizonnyal még a júniusi kamatkörnyezetben is alacsonynak fog számítani, ezért az Államkincstár a kamat megemelését tervezi, melynek megállapításánál a FixMÁP akkori kamatát és az aktuális piaci hozamokat fogják figyelembe venni. A MÁP Plusz továbbra is díjmentesen visszaváltható marad minden kamatfizetést követő 5 munkanapban.

az ÁKK döntéshozói sétálnak az irodában, eldöntötték, hogy 2024-től megváltoznak a BMÁP és a MÁP Plusz feltételei, az 1MÁP megszűnik, és a FixMÁP-ot bevezetik

Szintén júniusban megszüntetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP), mivel a MÁP Plusz megreformálásával túl hasonlóvá válik a két állampapírtípus: mindkettőt évente vissza lehet váltani, és a kamatuk is közel egy szinten lesz. Az Államkincstár szerint így felesleges lenne mindkettőt megtartani. Egyelőre egyébként az 1MÁP kamata a magasabb: egy év alatt 8 százalékot fizet.

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése